logo-mini

Τυπος

Spotlight Contemporary Art Magazine  12

Current Masters 4“, World Wide Artbooks

Current Masters 3“, World Wide Art Books

International Contemporary Masters 12“, World Wide Art Books

Contemporary Art Curator Magazine – http://www.contemporaryartcurator.com/marina-koraki/

Circle Foundation for the Arts – https://circle-arts.com/marina-koraki/

NY ARTNews by Jennifer Vignone –
https://www.ny-artnews.com/single-post/2020/01/08/Marina-Koraki-Don%E2%80%99t-forget-to-remember-as-an-artist-comes-of-age
Contemporary Art Station –
https://www.contemporaryartstation.com/art-collectors-choice-book-artists/2019/10/11/marina-koraki-greece

 

 

Εφημερίδα

Απογευματινή

6 Οκτ 2007

Στην έκθεση “No Gravity” (” Χωρίς Βαρύτητα”), στην Pro Art Gallery, οι ζωγράφοι Μαρίνα Κοράκη και Χριστίνα Κασσάπα και ο γλύπτης Κώστας Βρυττιάς παρουσιάζουν δύο διαφορετικούς κόσμους, το βυθό και τον ουρανό, με κοινό χαρακτηριστικό την έλλειψη βαρύτητας. Τον κόσμο του βυθού, με ψάρια και κοχύλια πλημμυρισμένα από χρώμα και φως, αποτυπώνει στο τελάρο της η Μαρίνα Κοράκη…

paper

 

 

Περιοδικό

Εικόνες

Τεύχος 251 – 17 Δεκ 2006

…Στο χώρο της Pro Art Gallaey, της Μιρέλλας Λεγάκη, παρουσιάζεται η ομαδική έκθεση ζωγραφικής – εγκατάστασης των Γιώργου Παπαδημητρίου, Ελένης Παρμακέλη, Αλέξανδρου Σπαθούλα και Μαρίνας Κοράκη.

imagesd

Δίπτυχο ΜΚ – Ευρυδίκη Τρισόν-Μιλσανή

Η Μαρίνα Koράκη μου είπε:

«Γεννήθηκα στην Αθήνα και μεγάλωσα στη Δροσιά.
Ανέκαθεν ζωγράφιζα. Η ζωγραφική και γενικά το καλλιτεχνικό συναίσθημα ήταν έμφυτο στην οικογένειά μου. Η γιαγιά μου ποντία από την Κονστάτσα της Ρουμανίας εξεδιώχθη και βρέθηκε μετανάστης στον Πειραιά. Ορφανή επιδόθηκε στην μοδιστρική, έκοβε αλλά έφτιαχνε και θαυμάσια χειροτεχνήματα. Διέπρεπε στα κεντήματα και σε κάθε είδους δαντέλες κι από μικρή ήθελε να με μάθει να ράβω στη Σίγκερ ραπτομηχανή της που τελικά κληρονόμησα. Έφτιαχνα ρούχα για τις κούκλες μου, απέκτησα βαθύ σεβασμό και αγάπη για τη χειροποίητη δουλειά και πήρα την συνήθεια να μην πετώ τίποτε, να αξιοποιώ το κάθε τι. Αλλά κι ο παππούς μου ήταν με τον τρόπο του καλλιτέχνης. Έφτιαχνε κουκλόσπιτα, δημιουργούσε κόσμους. Μου κατασκεύαζε παιγνίδια που ήταν ζωντανά και θερμά όχι σαν και κείνα του εμπορίου. Όσο για τους γονείς μου είχαν και οι δύο καλλιτεχνική κλίση. Φυσική λοιπόν η κλίση μου για την τέχνη. Οι γονείς μου βέβαια δεν ήθελαν γίνω ζωγράφος. Δεν μπόρεσαν όμως να με κάνουν να αλλάξω γνώμη κι όταν αντιλήφθηκαν την αποφασιστικότητα μου, δεν έπαψαν να με υποστηρίζουν και να στέκονται στο πλευρό μου.
Στη Σχολή Καλών Τεχνών υπήρξα μαθήτρια του Μπότσογλου. Είχα δύσκολη σχέση μαζί του. Αποδοκίμαζε την ρομαντική μου διάθεση, τις θεματικές μου, ωστόσο με βοήθησε στις τεχνικές της ζωγραφικής. Επίσης ο Άγγελος Παναγιώτου, πατρικός μαζί μου, υπήρξε επίσης ένας καλός δάσκαλος. Με βοήθησε να βρω το εαυτό μου, να είμαι απαιτητική και τεχνικά άρτια.
Είχα πάντα μια δυσκολία να προσαρμοστώ στην πραγματικότητα. Το όνειρο και η σκέψη με ωθούσαν σε μια υπαρξιακή αναζήτηση. Αυτό που δεν μπορούσα να βρω στη θρησκεία το έψαχνα σε μια μεταφυσική ονειροπόληση. Στη Σχολή ανακάλυψα τη βιβλιοθήκη όπου κατέφευγα τις στιγμές αμφιταλάντευσης. Εκεί ξεφύλλιζα βιβλία μέσα στα οποία ανακάλυπτα ένα τεράστιο πλούτο από εικόνες. Εκεί συνάντησα και τον Κλιμτ. Τον τρόπο του να μεταχειρίζεται το ονειρικό στοιχείο δίπλα στο ρεαλιστικό. Την σχέση του της μορφής με το φόντο, τη χρήση του χρυσού και την δυνατότητά του να λειτουργεί ως μεταφυσικός και συνάμα διακοσμητικός χώρος, πράγμα που δίνει τόση γοητεία στα θαυμάσια πορτραίτα του.
Ο διαλογισμός , η φιλοσοφία και η κβαντική φυσική με βοήθησαν να απαντήσω στα ερωτήματα που από πάντα με βασάνιζαν και να κατακτήσω στη ζωγραφική μου ένα προσωπικό κλίμα. Γιατί είμαι ένθεη αλλά όχι θρησκόληπτη.
Τη θεματική της πεταλούδας-ψυχής την πραγματεύομαι τα τελευταία 9 χρόνια. Με γοητεύει ως ον, ντελικάτο και χωρίς βάρος. Μοιάζει εξωγήινη πράγμα που τρομάζει μερικούς. Όσο όμως κι αν είναι τρομακτική είναι συγχρόνως μια εικόνα ωραιότητας κι αναγέννησης».
ΕΤΜ

Μαρίνα Κοράκη: Τέχνη και πνευματικότητα

Ένα από τα πράγματα που αμέσως παρατηρεί κανείς στα έργα της Κοράκη είναι η πληθωρική ανάγκη έκφρασης. «Δεν μπορώ να διαχειριστώ τα συναισθήματα» δηλώνει- κι όμως το συναίσθημα που εκρήγνυται και επιβάλλεται επιτακτικά στον θεατή από την πρώτη του ματιά, θριαμβεύει χάρη σε μια έντεχνη και ευρηματική διαχείριση. Θέματα και υλικά συνεργούν στη δημιουργία ενός συμβολικού κόσμου. Αντικείμενα και φυσικά όντα τείνουν να χειραγωγήσουν τον θεατή και να τον ωθήσουν σε ιδέες φιλοσοφικές και μεταφυσικές τις οποίες η καλλιτέχνης μέσω των αναγνωσμάτων και του διαλογισμού καλλιεργεί εντατικά.
Αλλά πώς η ζωγραφική υλική και αισθητική πραγματοποιείται χωρίς να καταστρέψει το άϋλό της υπόβαθρο; Από την άλλη πώς μέσα στον απτό κόσμο του ζωγράφου διερευνούνται και αναλύονται υπαρξιακές ανησυχίες χωρίς να βαρύνουν τις εικόνες και να καταστρέψουν την αισθητική τους ποιότητα;
Πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα ενώπιον του οποίου η Κοράκη δεν διστάζει να προχωρεί διαλέγοντας με προσοχή τις θεματικές της και τελειοποιώντας το στυλ της.
Στις εμμονικές μορφές της που λειτουργούν ως λάιτ μοτίβα – θάλασσα, άνθρωπος, ρόδι, ψάρι, πεταλούδα- δουλεμένες με ιδιαίτερη φροντίδα επικρατεί η αγάπη της για το ωραίο, αξία πρωταρχική στο έργο της. Ωστόσο η υπερρεαλιστική σχεδόν απόδοση των μορφών, ο περίτεχνος σχεδιασμός, η λεία κορεσμένη επιφάνεια, θα άγγιζαν την ψυχρότητα αν τη ζωγράφο δεν κατείχε το πάθος του χρώματος και η ικανότητά της να το χρησιμοποιεί έξω από κάθε συμβατικότητα.
Έτσι οι ανθρώπινες μορφές σε μονόχρωμο αποτελούν ένα πάνθεον απόμακρο, σωσμένο από ρεαλιστική αναφορά. Η χρήση του κόκκινου και το χρυσού στα σχετικά μικρά φορμά δονούν τους πίνακες με αισθησιακή θερμότητα. Σημαντική είναι η λεπτομέρεια όπως και η ανάγκη να δημιουργούνται ανάγλυφα χάρη σε επικολλήσεις ξένων υλικών που, με πολύ προσωπικές τεχνικές και αμαλγάματα πάστας, χωνεύονται μέσα στο χρώμα χωρίς να χάσουν την ταυτότητά τους: δαντέλες και αντικείμενα ως συναισθηματικά κατάλοιπα, πιθανές νοσταλγίες του μαγικού κόσμου της παιδικότητας.
Πρόκειται για μια δημιουργία που δεν ξεχνά πόσο το υλικό καθαγιάζεται από τη σκέψη και πόσο το χέρι, πέρα από την δεξιοτεχνία του είναι ο σεισμογράφος της ψυχής.
Επίσης χάρη στην επίδραση του Κλιμτ η Κοράκη καλλιεργεί την αγάπη για το διακοσμητικό, «le décoratif» που τόσο επεδίωκε κι ο Ματίς πράγμα που την βοηθάει να ξεφύγει από τον δογματισμό και την ξηρότητα που φέρνουν ιδέες και αρχές.
Οι πεταλούδες είναι ίσως το θέμα που την απασχολεί περισσότερο από κάθε άλλο δίνοντας του πλήθος εκδοχών. Η πεταλούδα-ψυχή δουλεμένη μόνη της, σε σπείρες είτε σε συνδυασμούς καλειδοσκοπικούς είναι η μορφή που συνδυάζει περισσότερο από κάθε άλλη πνευματικότητα και υλικότητα. Σύμβολο αλλά και όμορφο μοτίβο πετάει από τον έναν πίνακα στον άλλο χαρίζοντας ενέργεια και ωραιότητα.

Ευρυδίκη Τρισόν Μιλσανή

 

Jenifer Vignone

Μαρίνα Κοράκη:
Πάντα φρόντιζε να θυμάσαι ότι ένας καλλιτέχνης εξελίσσεται.
Η ανάπτυξη του οράματος ενός καλλιτέχνη απαιτεί χρόνο για να ωριμάσει και εξελίσσεται καθ’όλη τη διάρκεια της ζωής του. Κάθε καλλιτέχνης είναι διαφορετικός. Κάποιοι ωριμάζουν σε σχετικά μικρή ηλικία, ενώ άλλοι μπορεί να το καταφέρουν αυτό αργότερα στη ζωή.
Η δουλειά της Μαρίνας Κοράκη δείχνει αυτή τη διαδοχική εξέλιξη – το “γίγνεσθαι” της Μαρίνας Κοράκη. Από τη στιγμή της αποφοίτησης της, το 2006 και μετά, βαδίζει σταθερά μέχρι τελικά να εξελιχθεί στην καλλιτέχνη που έχει απόλυτα καλλιεργήσει το ταλέντο της. Τα έργα της ποικίλουν από διακοσμητικά και απλό σχέδιο μέχρι υψηλή τέχνη. Η δικιά της εξέταση του κόσμου αντικατοπτρίζεται σε επιφάνειες όμορφες στην αφή, γεμάτες έντονα και συναρπαστικά χρώματα, με σύνθετες γραμμές, πλούσιες με την πληροφορία που θέλει η ίδια να μεταφέρει. Το όραμα της κας Κοράκη είναι να κατανοήσει πώς “δουλεύει” ο κόσμος – να αντιληφθεί την αλήθεια που κρύβεται πίσω από το εμφανές το οποίο ο νους μπορεί να δει. Δε σταματά όμως εκεί. Θέλει επίσης, να κατανοήσει πώς η ανθρωπότητα και η ζωή στη Γη συσχετίζονται με τον μικρόκοσμο και πώς όλο αυτό τελικά σχετίζεται με τον μακρόκοσμο του σύμπαντος.
Η κα Κοράκη εξετάζει διάφορα θέματα στο έργο της, για παράδειγμα: Creation, Lightbodies, Cosmic Sea και The Butterfly Effect. Τα έργα μοιράζονται παρόμοιες μεθόδους και όραμα, αλλά ακολουθούν διαφορετικές οπτικές διαδρομές. Το πώς τη γοητεύουν οι διάφορες μορφές και η σχέση τους με τη δομή, είναι φανερό σε κάθε της σειρά. Η κα Κοράκη χρησιμοποιεί πολλά μέσα για να επεξεργαστεί την θεματολογία της, εξερευνώντας όμως και να εκθέτωντας και τα ίδια τα μέσα. Τα αποτελέσματα είναι πλούσια και δελεαστικά. Κάθε της σειρά μπορεί να θεωρηθεί και ένα μέρος του ταξιδιού της.
Στη σειρά “Creation” το χρώμα, η μορφή και η επιφάνεια ενώνονται για να γιορτάσουν τη σεξουαλικότητα και τον αισθησιασμό σε οργανικά σχήματα που συνδέουν αρμονικά μορφές ανθρώπων και λουλουδιών. Το παιχνίδισμα που κρύβουν οι εικόνες μας υπενθυμίζουν την ανάγκη μας για χαρά. Η κα Κοράκη δεν κρύβει τη σεξουαλική χροιά, καθώς τα φαλλικά σύμβολα συνυφαίνονται με πέταλα και φύλλα λουλουδιών και σχηματίζουν θηλυκές μορφές. Οι επιφάνειες είναι απτές, η παλέτα ζωντανή με παθιασμένα κόκκινα γεμάτα ένταση και επιθυμία, φωτεινές χρυσές αποχρώσεις που προσφέρουν σκέψεις ελπίδας, φωτός και ζωής. Έργα όπως το “Focus” και το “Arsenokoites ” θυμίζουν τη “Black Iris” και το “The Blue Flower” της Georgia O’Keeffe σε σύνθεση και χρώμα, καθώς και την αλληλεπίδραση γυναικείων και ανδρικών σεξουαλικών μορφών. Το “Lily” αποτίει φόρο τιμής στο φωτογραφικό έργο του Robert Mapplethorpe και εικόνες όπως “Calla Lily”(1982) και “Tampa Orchid”(1985). Tα έργα της Κας Κοράκη δείχνουν την ίδια έντονη εστίαση σε μια ενιαία φόρμα, παρασύροντας το θεατή στις ευδιάκριτες γραμμές και χρώματα και το όραμα της ομορφιάς και της ενέργειας της ψυχής που συνδέεται με τον κόσμο της φύσης και το αιώνιο μυστήριο του στοιχείου της μορφής.
Τα “Lightbodies” είναι μια συλλογή από θεατρικές φιγούρες που ποζάρουν για να πετύχουν ένα δραματικό αποτέλεσμα. Ο φωτισμός και η επεξεργασία θυμίζουν έργα του καλλιτέχνη Νικόλαου Γύζη όπως “Η Αράχνη” και “Ιδού ο Νυμφίος Έρχεται”. Ο άντρας καιη γυναίκα εμφανίζονται μόνοι και αρμονικά αγκαλιασμένοι όπως ο Αδάμ και η Εύα. Στο “Persephone and Adonis ” το πάθος τονίζεται από την παρουσία της ορχιδέας, που συμβολίζει την αγάπη, την ομορφιά και τη γονιμότητα. Το “Uranus and Gaia ” δείχνει το ζευγάρι να κάθεται, ενώ η κοιλιά της γυναίκας υποδηλώνει μια γέννηση στο δρόμο – μια κόκκινη πινελιά που διατρέχει το κορμί τους δείχνει το πάθος, την ένωση, το ρευστό της ζωής – συνδέοντας παράλληλα το ζευγάρι.
Η σειρά “Cosmic Sea” της κας Κοράκη, που χρονολογείται από το 2015 μέχρι σήμερα, δείχνει την εξέλιξη της φωνής της. Τα στοιχεία του Gustav Klimt, του Paul Signac, καθώς και οι εικόνες των μορφοκλασμάτων και των περιβαλοντικών αεροφωτογραφιών συνενώνονται. Οι επιρροές της κας Κοράκη από τη φιλοσοφία, τη θρησκεία, την ανθρωπολογία και το κβαντικό φυσικό πλέγμα με αρχέτυπα σύμβολα, αναφορές Art – Deco και ακόμη και τις παραστάσεις της ομάδας χοροθεάτρου Punchdrunk κάνουν την εργασία της πιο εστιασμένη. Σχήματα κοχυλιών που βγαίνουν έξω από κορινθιακούς κίονες μιλάνε στον ωκεανό και την ελληνική κληρονομιά της και ακούν τα αρχέτυπα σύμβολα του παρελθόντος. Το χρώμα στροβιλίζεται καθώς κυτταροειδείς μορφές εκπέμπουν με λάμψη στις επιφάνειες του τοπίου. Ο θεατής εκτίθεται σε πολλά και ποκίλα επίπεδα, στριφογυρίζει στην ένταση και το χάος, χωρίς όμως να χάνεται ποτέ.
Το “The Butterfly Effect” εξετάζει, όπως εξηγεί η καλλιτέχνης στην ιστοσελίδα της, “η πεταλούδα σαν μια ψυχή ειδομένη μέσα από το πέρασμα των αιώνων στους αρχαίους πολιτισμούς και θρησκείες · ο ουρανός σαν φωτεινή και αιώνια κατοικία κάθε ψυχής, το ενεργειακό κέντρο στο οποίο επιστρέφει η ψυχή, ξαναγεννιέται και συνεχίζει τον κύκλο της ζωής στο άπειρο”. Για να το επιτύχει αυτό η καλλιτέχνης συνδιάζει διαφορετικές προσεγγίσεις και μέσα. Τα έργα τιτλοφορούνται με βάση τις ημερομηνίες σαν να είναι βήματα σε ένα ταξίδι. Έρχεται στο νου το πώς τα πράγματα αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου και μπορεί κάποιος να τα βιώσει διαφορετικά, σε διαφορετικά στάδια της ζωής. Αν κάποιος παραβλέψει έναν πίνακα αυτής της σειράς είναι σα να χάνει μια σημαντική ευκαιρία στο οπτικό ταξίδι της ζωής. Οι εικόνες υφαίνονται μέσα και έξω από μια πολύ διακοσμητική προσέγγιση, όπως το “5th Dimension Earth” προσ.1, “5th Dimension Earth”προσ.2, “Diary”. Έργα που θυμίζουν αρχαία ορεινά τοπία είναι τα ”Open Sky”προσ.7 και “Open Sky”προσ.10 · παρομοίως στα έργα “Light Source” και “5th Dimension” η πολύχρωμη έκρηξη λάμψης παραπέμπει στα έργα του Klimt. Τα κόκκινα και πορτοκαλί είναι εμφανή σε όλη τη σειρά, αλλά έρχονται σε πλήρη ισχύ στους πίνακες “Sunset” και “Since the Bedinning”.
Μέσα σε όλη αυτή την καλλιτεχνική διαδρομή υπάρχει εντέλει η έκφραση του ωραίου μέσα από την αγάπη για το χρώμα και τα ποικίλα υλικά. Δουλεύοντας με αυτά η κα Κοράκη εξερευνά τη ζωή. Είναι αυτά που υποδηλούν τη σχέση της ζωγράφου μαζί τους και την επιθυμία της να κάνει αυτά ακριβώς τα στοιχεία ικανά ώστε να μεταδώσουν το μήνυμα της πολυπλοκότητας μέσα στο Σύμπαν. Πιστεύει πως η σάρκα μας και ο υλικός κόσμος είναι φτιαγμένα από ενέργεια που λάμπει σαν χρυσός και λευκό φως. Η ωραιότητα του κόσμου της και ο απόλυτος έλεγχος που επιδεικνύει στη χρήση των υλικών είναι πραγματικά μια μοναδική εμπειρία δημιουργικότητας και σκέψης για κάποιον που θα θελήσει να παρακολουθήσει την πορεία του έργου της. Επιμένει να θυμάται ότι είμαστε ένα μικρό κομμάτι ενός σύνθετου και μεγάλου σύμπαντος. Οφείλουμε να σταματάμε και να εκτιμούμε την ομορφιά, την αγάπη, τη θετική στάση, την ενότητα και την αρμονία.
Η οπτική γλώσσα της κας Κοράκη θα συνεχίσει να εξελίσσεται καθώς οι εικόνες της αντικατοπτρίζουν την ωρίμανση του οράματος της. Προς το παρόν, απλώνει τα δικά της φτερά πεταλούδας για να δοκιμάσει πολλούς τρόπους έκφρασης που θεωρεί ενδιαφέροντες. Άλλωστε, δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην το κάνει! Δείτε τη δουλειά της στο marinakoraki.com

8 Ιανουαρίου, 2020
NY-ARTnews,
Jennifer Vignone

Γαλάτσι Καμίνι: Ομαδική Έκθεση Ζωγραφικής