logo-mini

Συνέντευξη από τον Paul Zimmerman στο περιοδικό Artery NYC στις 20/12/2022

1.Πώς άρχισε να σας ενδιαφέρει η τέχνη; 

Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, σχεδίαζα και ζωγράφιζα σε κάθε διαθέσιμη επιφάνεια που έβρισκα μπροστά μου. Θυμάμαι ακόμα την αίσθηση μιας εσωτερικής, έντονης ικανοποίησης κοιτάζοντας τα ίχνη που άφηνε ένα χρώμα μπροστά στα μάτια μου…

2.Πολλά από τα έργα σας σχετίζονται με τη φύση και τον κόσμο. Γιατί αυτά τα θέματα είναι σημαντικά για εσάς; 

Πάντα με απασχολούσε η ανθρωπότητα και το πώς «δούλευαν» τα πράγματα επάνω στον πλανήτη μας. Αυτό προσπαθώ να ανακαλύψω μέσα από την τέχνη μου, τους βασικούς όρους της ύπαρξης. Μια από τις πιο βασικές μου αναζητήσεις είναι να καταλάβω τι είναι η ψυχή. Πώς η πυκνωμένη ενέργεια γίνεται ύλη, πώς η καμπυλότητα του χρόνου ενισχύει αυτή την αίσθηση και πώς καταλήγουμε να κατανοούμε το χρόνο μέσα στο τρισδιάστατο matrix, μέσω του κοινού κώδικα των μαθηματικών κανόνων που διέπουν το Σύμπαν. Η φύση είναι ο καθρέφτης του Σύμπαντος επάνω στη Γη… Προς το παρόν κατανοώ την ύπαρξη της ψυχής ως μια δόνηση φωτός και προσπαθώ να την απεικονίσω χρησιμοποιώντας αρχετυπικά και φιλοσοφικά σύμβολα με επιρροές Art Deco.

3.Ποια είναι η καλλιτεχνική σας διαδικασία; Πώς δημιουργείτε τους πίνακές σας; 

Ακριβώς επειδή είμαι παθιασμένη με τη ζωγραφική και συγκεκριμένα με τη διαδικασία της ζωγραφικής, το πώς μια δισδιάστατη επιφάνεια μπορεί να γίνει παράθυρο για τρεις ή περισσότερες διαστάσεις, ένα βασικό συστατικό της δημιουργικής μου διαδικασίας είναι η επιστημονική προσέγγιση του θέματός μου. Κάνω πολλή μελέτη επάνω στο συμβολισμό, την ψυχολογία, την κβαντική φυσική και τη φιλοσοφία, εστιάζοντας περισσότερο στην ελληνική αρχαία φιλοσοφία. Όσον αφορά την υλοποίηση των «άυλων» ιδεών μου, βυθίζομαι στη διαδικασία της δημιουργικότητας χρησιμοποιώντας διάφορα μονοπάτια μέσα από το χρώμα και τις μεικτές τεχνικές, συνδυάζοντας την τελική απεικόνιση του έργου που υπάρχει μέσα στο μυαλό μου με μια εσωτερική ασυνείδητη καθοδήγηση.

4.Έχετε κάποιο συγκεκριμένο στόχο στο μυαλό σας όταν ξεκινάτε ένα νέο κομμάτι;

Ναι, να είμαι σε θέση να επικοινωνήσω το μεγαλύτερο μέρος των ιδεών μου, των συναισθημάτων μου, χωρίς να χάνω την αυθεντικότητα της καλλιτεχνικής μου γλώσσας.

5.Πώς ξέρετε πότε τελείωσε ένας πίνακας; 

Κάπως δύσκολη ερώτηση να απαντηθεί… θα το έθετα ως εσωτερική αίσθηση ολοκλήρωσης και αρμονίας…

6.Έχει αλλάξει η τεχνική σας με την πάροδο του χρόνου; 

Ω, ναι, εξελίσσεται καθώς τείνουμε να εξελισσόμαστε κι εμείς ως ανθρώπινες συνειδητότητες.

7.Από ποιους καλλιτέχνες επηρεάζεστε περισσότερο; 

Δύσκολο να το πω… Έχω επηρεαστεί πολύ από την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική και τέχνη. Όσο για αγαπημένους καλλιτέχνες θα ξεχώριζα τον Νικόλαο Γύζη, τον Άγγελο, τον Gustav Klimt.

8.Πώς θα προσδιορίζατε τον εαυτό σας ως καλλιτέχνη; 

Ως συμβολιστή.

9.Επάνω σε τι δουλεύετε τώρα; 

  Έχω δύο ενότητες επάνω στις οποίες δουλεύω. Η πρώτη που ονομάζεται Μesmerising είναι ένα επόμενο βήμα μετά τη σειρά Cosmic Sea, μια μελέτη πάνω στη Θεωρία της Μεγάλης Έκρηξης. H δεύτερη που ονομάζεται Re-Renaissance είναι μια μελέτη επάνω στον επαναπροσδιορισμό που πρέπει να κάνει η ανθρωπότητα, έπειτα από την ηθική κρίση που γεννήθηκε μετά την πανδημία σε παγκόσμιους όρους ύπαρξης.

10.Πώς επηρέασε η πανδημία τη δουλειά και την ευαισθησία σας;

Αυτό που με πλήγωσε περισσότερο και με έκανε να αναθεωρήσω πολλά από τα καλλιτεχνικά μου project είναι πώς ο φόβος ξύπνησε τυφλά το κοιμισμένο «τέρας» από μέσα μας… Για εμένα είναι επείγον να θυμόμαστε πώς να εκτιμούμε την ομορφιά, την αγάπη, την ενότητα για να βρούμε την αρμονία στην αλήθεια μας…

Spotlight: Marina Koraki

Ραδιοφωνική Συνέντευξη στην Εκπομπή “Ραντεβού στα Βόρεια” του σταθμού Kifissia Radio (13 Φεβρουαρίου)

Συνέντευξη στην Ιστοσελίδα kifissianorthcity.gr (10 Φεβρουαρίου)

Συνέντευξη

Συνέντευξη της ζωγράφου για την ατομική της έκθεση στην Artion Galleries, με αφορμή τον κύκλο έργων της: “The Butterfly Effect”